Miért nem táncolsz?!

Bizonyára sokak számára ismerős érzés, amikor határidők zöme közeledik, megfeszülünk a feladatok terhei alatt, a stressz szintünk a Mount Everest-től is magasabb és legszívesebben csak elmenekülnénk valahova, hogy egy röpke időre megszabaduljunk a nyomástól, ami ránk nehezedik. Mit lehet ilyenkor tenni? Nem kell vagyont költeni arra, ha egy kis kikapcsolódásra vágysz: menj el táncolni. Tök mindegy, hogy hova; ha úgy látod jónak akkor nézz ki valami tánciskolát és oda, de az is jó, ha egy hétvégi buliban tombolod ki magad VAGY ami a személyes kedvencem: menj ki és táncolj a szabadban.

Az is jó, ha otthon a négy fal között -azt remélve, hogy senki nem látja, hogy mit művelsz-, a tükör előtt önfeledten, minimális ruhadarabokat viselve (tudom ám, hogy te is szoktál úgy táncolni, ne is tagadd! :D) szabadulsz meg a feszültségtől a kedvenc zeneszámodra mozogva. Velem még az is meg esik elég gyakran, hogy sütés-főzés közben kezdek el táncolni mert épp egy olyan zenét hallok, amire a porcikáimnak mozoghatnéka támad, aztán amikor azon kapom magam, hogy mindjárt odakapatom az ebédet/vacsorát, visszatérek a valóságba. Mert a tánc egy más dimenzió. Lásd az alábbi 5 évvel ezelőtt készült képet, ahol épp a *tükörelőtttáncolokéssenkinemlátja* verziót illusztrálom :D (Nem hiszem el, hogy ezt is bevállalom csak azért, hogy jó jegyet kapjunk online marketingből) Bármennyire is előnytelen ez a kép, még mindig jó érzéssel tölt el, ha megnézem, mert eszembe jut, hogy mennyire jó érzés volt, miután kitáncoltam magamból az összes frusztrációmat ;)

De mégis mire jó ez az egész?

Ha másra nem is, arra tökéletes, hogy jól beégessem magam a posztot olvasók előtt :D De viccen kívül a tánc egy baromi jó dolog, mert amellett, hogy köztudottan javítja a közérzetet azáltal, hogy endorfint szabadít fel a szervezetben, állítólag hozzájárul a lelki egyensúly megteremtéséhez is. Mondjuk ne a tánctól várd a megváltást ha épp nyakig ülsz a szarban, de mondjuk legalább jókedvűen ülhetsz benne (tapasztalat!) :D

S akkor még az egészségünkre gyakorolt komolyabb hatásokról nem is beszéltem. Merthogy táncolással javul a koordinációs képességünk és az állóképességünket is javíthatjuk. Mindkét agyféltekét használatba vesszük egy-egy lépés elsajátítása során, közben oldja a bennünk levő feszültséget ami a belső érzelmek felszabadulását eredményezi.

Nem utolsó sorban pedig jótékony hatással van a tartásra! Ezt szeretném kiemelni, mert manapság rengeteg ülő munkát végeznek az emberek, ami által az évek folyamán nem túl szép és korántsem egészséges tartásuk lesz. Gyerekkoromban mindig azzal szekált anyukám, hogy húzzam ki magamat, mert úgy fogok kinézni, mint egy öregasszony. Nos, amióta elkezdtem táncolni, többször megdicsérték a tartásomat, én pedig olyankor csak mosolyogtam magamban egyet és anyukámra gondoltam, mert én ugyan csak 80 felett leszek öregasszony ;D

Igazából sorolhatnám még, hogy miért is jó ha táncolsz, de inkább menj és tapasztald meg a különbséget a közérzeteden!

Megyek és rázok is egyet :)

Táncra fel! Most! ;D